Kimi zaman iyi planlama yapılmaması kimi zaman da eksi ya da yanlış bilgi ve belge kaynaklı olarak bankalar kredi başvurularını reddedebilmektedir. Böyle durumlarda tüketicilerin aklına hemen neler yapılması gerektiği gelir. Öncelikle paniğe kapılmamak, sakin düşünmek ve iyi planlama yapmak gerekiyor. Sonrasında ise izlenebilecek bir takım adımlar var;
- Kabul etmek gerekir ki, tüketicinin kredi almak için istediği her bankaya başvurabileceği gibi, bankaların da ödeme güçlüğü yaşayacağını düşündüğü tüketicilerin başvuralarını reddedebilir. Bunu kabul etmek sonrasında atılacak adımlar için önemli bir durum.
- Tüketiciler kredileri onaylanmazsa, mutlaka nedenini öğrenmelidir. Çünkü ufacık bir nedenden dolayı banka kredi vermediyse, tüketici bu sorunu hemen gidererek ya da gidereceğini kanıtlayarak kolayca durumu tersine çevirebilir. Üstelik bu sorunla diğer bankalarda da karşılacağı unutulmamalıdır. Sonuca yönelik adımlar atmak önemlidir.
- Kredi gelir düzeyinden dolayı verilmediyse, alternatifler düşünülmelidir. Gelir düzeyi için tüm gelir-giderler yeniden gözden geçirilmelidir. Kira-elektrik-doğalgaz gibi belgelenmeyenler bile bankaya sunulabilir. Bir başka alternatif ise daha uzun vadeli bir kredi ile taksit miktarları azaltılarak daha uygun bir ödeme planlanmasıdır.
- Tüketicinin geçmişindeki olumsuz ödemeleri mutlaka kontrol etmesi gerekiyor. Örneğin kredi kartları ödemelerinde gecikmeler, icra takipleri, karşılıksız çek gibi durumlar nedeniyle kredi çıkmayabiliyor. Bu durumlarda bir yanlışlık varsa düzeltilmelidir.
- Bir banka kredi vermediyse ve tüketici durumun haksız olduğunu, hiçbir sorunu olmadığını düşünüyorsa, başka bir bankanın aynı koşullarda kredi verebileceğini unutmamalıdır.
- Tüketicinin birden fazla borcu varsa tüm borçları birleştirip tek bankaya borçlanmak uygun olacaktır. Çünkü bankalar genellikle başka bankalara borcu olan tüketicilerin kredilerini borçlu oldukları için reddetmektedir. Borç transferi kredi almada kolaylık sağlayabilir.
GÜNCEL FAİZ ORANLARI ve KREDİLER