Hayat standartlarımızı yükseltmek için araba, ev veya daha farklı ihtiyaçlarımızı karşılamamız gerekir. Bunun içinde finans kurumlarının sunduğu en uygun kredi avantajlarından faydalanma yolunu seçebiliriz. Ancak uygun kredi alacağım derken, sonu pişmanlık ve borç batağı olacak bir sözleşmeye imza atmamak gerekir. Böyle bir şeyden kaçınmak için birtakım kriterlerin farkında olunması lazımdır.
Bilinçli kredi başvurusu gerçekleştirebilmek için analizci firmalar tarafından yapılan incelemeler sonucunda belirlenen hataları, paylaşacağız.
Nerelerde hata yapıyoruz?
Elbette hatasız kul olmaz, ancak hatada ısrar etmek akılla bağdaşacak bir durum değildir. Bu nedenle ucuz kredi araştırırkenki kriterlerinizi yeniden gözden geçirmelisiniz. İşte doğru ve yanlışlar…
1. Sadece faiz karşılaştırması yapmayı bırakın
En uygun faizli kredi derken, sadece faize odaklanılması gerektiği anlaşılmasın. Çünkü bir banka faizlerini düşük tutarken, diğer masraflarıyla kredi kullanımını maliyetli bir hale getirilebilir. Banka faiz oranı haricinde ekspertiz, komisyon, dosya masrafı, hatta istihbarat masrafı bile alabilir. Dolayısıyla bankalar arasında sadece faiz oranları kıyaslaması yapmak yanlış. Diğer kalemlerle ilgili de araştırma yapmalısınız.
2. Aylık faiz oranlarına odaklanıp kalmak
Aslında ilk yapılan hatayla içsel bir hata da budur. Aylık faiz oranlarına takılıp kalmak ve kredinin yıllık toplam maliyeti üzerine düşünmemek. Böyle bir davranışla kredi başvurusu yapıldığında ve kredi alındığında, olandan çok daha fazla masraflar çıkabilir. Buda ödeme dengenizi ve finansal durumunuzu olumsuz etkiler.
3. Sigortalar “El Aman” dedirtir
Özellikle konut kredilerinde bir bilinmezlik aldı başını gitti. Bankalar çeşitli sigorta işlemleri yaparak, kredi masraflarının artmasına neden olur. Halbuki deprem sigortası dışındaki sigortaları yaptırmak, zorunlu değildir. Dolayısıyla banka tarafından teklif edilen sigortaların kabul edilmemesi ve masraflarının karşılanmaması, arzunuza kalmıştır.
4. Sözleşmeleri okuyun
Bankalarla yaptığınız muameleleri mutlaka okuyun. Bazı bankalar kredi kullandırırken, aynı zamanda da kredi kartı da çıkarır. İmzaladığınız sözleşmede kredi kartına dair bir madde olabilir ve farkına varmadan imzalayabilirsiniz.
5. Aylık ödeme gücünüzü belirleyin
Kredi ödeme tutarının aylık gelirinizin 3’de 1’ini geçmemesi gerekir. Aksi durumda, finansal sıkıntıların kapısını ararlarsınız. Ev ve arabam olsun derken, geçim sıkıntısı çekebilirsiniz.